De politie heeft maandag in een vriezer in een loods in Holwerd (Friesland) 23 dode honden en vier dode konijnen gevonden. 

Dat gebeurde in een onderzoek naar een twintigjarige man uit Drachten die dezelfde dag is opgepakt wegens illegale puppyhandel.

In de loods aan de Grândyk trof de politie ook negen nog levende pups en zestien volwassen honden aan. Ze zijn overgebracht naar een opvangadres.

De verdachte bood volgens de politie pups via Marktplaats te koop aan. Maar de veelal uit Oost-Europa afkomstige dieren hadden valse eigendomspapieren, waren vaak niet ingeënt en meerdere stierven na aankoop al snel aan de hondenziekte parvo.

Man opgepakt na vondst 23 dode honden in vriezer
48
Man opgepakt na vondst 23 dode honden in vriezer

Verkoop

Met de verkoop van jonge honden wordt gemiddeld 400 tot 500 euro per stuk verdiend. Ze worden naar Nederland gebracht, waar een fokker vervolgens doet alsof het dier uit zijn nest komt. Ook wordt het paspoort gemanipuleerd met onder meer valse stempels, aldus de politie.

In deze zaak zijn tien aangiften gedaan. Ook kwamen er meerdere meldingen via het landelijke nummer 144. De politie verrichtte de arrestatie in samenwerking met de Landelijke Inspectie Dienst.