Asbestschade Arnhems concertgebouw Musis Sacrum 2,4 miljoen euro

In de jaren 80 gestort asbest levert concertgebouw Musis Sacrum in Arnhem een schadepost op van 2,4 miljoen euro. 

De schade bestaat uit saneringskosten, vertraging van de bouw en het verplaatsen van voorstellingen en repetities, meldt de gemeente.

De asbest is in de jaren 80 als puin gestort. Pas onlangs kwam dat aan het licht, toen een 20 miljoen euro kostende verbouwing van start ging. De asbest werd gevonden in kruipruimtes.

Het verwijderen geeft zo veel overlast, dat de grote concertzaal voorlopig niet is te gebruiken. Tot volgend voorjaar stonden onder meer de Nationale Reisopera, London Baroque met Emma Kirkby en het Nederlands Kamerkoor op het programma. De directie is op zoek gegaan naar andere locaties voor de voorstellingen.

Gestort

Het is niet duidelijk waarom de asbest er ooit is gestort. Wethouder Gerrie Elfrink: "Bij de bouw in de jaren 80 zijn onverantwoorde dingen gebeurd. De ontdekking van het asbestpuin was een zeer onaangename verrassing. Er rest dan niets anders dan de zaak zo goed mogelijk oplossen."

De schade is voor een deel (1,35 miljoen euro) te betalen uit een meevaller op de bouw van de ov-terminal op Arnhem Centraal. De rest komt uit de algemene middelen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie