De hoogwerker die in Oosterwolde in mei vorig jaar omviel, was bewust onklaar gemaakt. De beveiliging die ingrijpt bij overbelasting was omzeild en het alarm dat daarvoor waarschuwt was uitgeschakeld.

Dat staat in een vertrouwelijk rapport van de politie, schrijft De Stentor zaterdag. Bij het ongeluk met de hoogwerker kwam een man om het leven en raakten elf anderen gewond.

De technische analyse van de politie wordt gebruikt als bewijslast tegen de bestuurder van de hoogwerker. In september werd bekendgemaakt dat de man wordt vervolgd voor het dodelijke ongeval.

De 48-jarige man uit Oosterwolde (gemeente Oldebroek) wordt beschuldigd van dood door schuld en zwaar lichamelijk letsel door schuld.

Luidspreker

In de cabine van de hoogwerker zit een luidspreker die een waarschuwingssignaal geeft als de beveiliging niet werkt. Die was echter afgeplakt.

Een tweede luidspreker aan de buitenkant deed het niet, omdat een kabeltje was doorgeknipt. De bestuurder had volgens de krant moeten weten dat de machine kon kantelen.

Oldtimershow

Het ongeval vond plaats tijdens een oldtimershow waar de hoogwerker als attractie werd gebruikt. Vijf volwassenen en acht kinderen zaten in het bakje toen de hoogwerker omviel.

De bak aan de hoogwerker was honderden kilo's te zwaar beladen. Volgens de fabrikant mag de bak met inhoud hooguit 540 kilo wegen. Op het moment van het ongeluk woog de bak 580 kilo en wogen de mensen bij elkaar 702 kilo.