Opnieuw celstraffen geëist in Limburgse zedenzaak

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag in hoger beroep opnieuw voorwaardelijke en onvoorwaardelijke gevangenisstraffen geëist in de geruchtmakende Valkenburgse zedenzaak. Op de derde zittingsdag bij het gerechtshof in Den Bosch stonden vier mannen terecht.

De hoogste eis was donderdag een jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Het OM heeft voor een andere verdachte gevraagd om acht maanden cel waarvan zes voorwaardelijk en een werkstraf van 120 uur. De andere moeten twintig weken cel waarvan veertien voorwaardelijk en 120 uur werkstraf opgelegd krijgen, vindt het OM.

De vier verdachten waren klanten van het zestienjarige meisje Kimberly. De Heerlense tiener werd in 2014 gedwongen mannen te ontvangen in een hotelkamer in Valkenburg om seks met ze te hebben.

De man die haar hiertoe dwong was de pooier Armin A., die hiervoor twee jaar cel kreeg.

Taakstraffen

De rechtbank veroordeelde de klanten vorig jaar na vergelijkbare strafeisen vooral tot taakstraffen. Het OM ging hiertegen in beroep. "Het opzoeken van seks buiten de legale prostitutie, op schimmige websites en op achterafplaatsen op achterbanken in auto’s is een welbewuste keuze", motiveerde de officier van justitie dat besluit. "Het is een keuze waarvan je heden ten dage moet weten dat juist in die illegaliteit veel misbruik voorkomt."

De verdachten hadden volgens het OM "een vergaande onderzoeksplicht om achter de werkelijke leeftijd te komen" van de prostituee, maar zouden geen enkele poging hebben gedaan.

Lees meer over:
Tip de redactie