Nederlandse brievenbusfirma's gebruikt voor wegsluizen voetbalgeld

Twaalf Nederlandse brievenbusfirma's zijn de laatste jaren gebruikt om tientallen miljoenen euro's aan voetbalgeld belastingvrij door te sluizen naar landen als Panama en de Britse Maagdeneilanden.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC op basis van klokkenluidersplatform Football Leaks naar de geldstromen in het internationale profvoetbal.

Belangrijke spelersmakelaars uit Argentinië gebruiken de Nederlandse brievenbusfirma's om opbrengsten uit transfers, reclamedeals en advieswerk belastingvrij naar het Caraïbisch gebied door te sluizen. Op deze manier zijn hun inkomsten niet zichtbaar voor de fiscus en zijn de Nederlandse bedrijven officiële zakenpartners van de voetbalclubs.

Namen die in de documenten worden genoemd zijn die van de Colombiaanse speler James Rodríguez en de Argentijnse aanvallers Angel di Maria en Javier Pastore. De geldroute begint in Argentinië en wordt aangestuurd vanuit Uruguay.

In Nederland worden de administratieve verplichtingen geregeld door het trustkantoor Duma Corporate Services, dat gevestigd is aan de Amsterdamse Zuidas. Dit bedrijf verstuurt contracten en heeft stromannen die optreden als (fictieve) spelersmakelaar. Duma-baas Dennis Sickman wil tegenover NRC niet ingaan op vragen.

De communicatie tussen de verschillende landen vindt plaats via een beveiligd e-mailprogramma dat lastig te ontcijferen is voor autoriteiten. In de e-mails worden betrokkenen niet bij naam, maar bij alias of nummer genoemd. Verschillende van deze e-mails zijn uitgelekt via Football Leaks.

Football Leaks

Klokkenluidersite Football Leaks publiceert regelmatig vertrouwde e-mails en documenten. Eerder dit jaar werd nog het contract van FC Barcelona-speler Neymar gelekt.

Ook beschuldigen de klokkenluiders Cristiano Ronaldo van het wegsluizen van ruim 63,5 miljoen euro via belastingparadijzen en hierdoor voor zo'n 35 miljoen aan belasting te hebben ontweken. Real Madrid nam het woensdag voor Ronaldo op. Het managementkantoor van de voetballer beraadt zich op vervolgstappen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie