Hogere straffen voor bende stoeptegelkrakers

 De vier leden van een bende stoeptegelkrakers zijn donderdag veroordeeld tot gevangenisstraffen van 36 maanden (waarvan 16 maanden voorwaardelijk) tot vijf jaar.

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden legde het viertal daarmee hogere straffen op dan de rechtbank in eerste aanleg deed en ook de advocaat-generaal in hoger beroep eiste.

De bende pleegde midden in de nacht snelkraken bij tankstations en supermarkten, onder meer door met stoeptegels de ruiten van panden in te gooien. Binnen een tijdsbestek van vier tot tien minuten werden alle sigaretten gestolen.

Dankzij hun snelle vluchtauto wisten zij aan de politie te ontkomen. Bij de achtervolgingen werden snelheden van boven de 200 kilometer per uur en in een enkel geval zelfs boven de 260 gehaald, aldus het hof. Toevallige getuigen van de snelkraken werden met geweld bedreigd.

Volgens het hof gingen de bendeleden professioneel, geraffineerd en berekenend te werk. Ook werd bij sommige bedrijven meermalen ingebroken. Dat leidde ertoe dat de verzekering inbraakschade soms niet meer wilde dekken en een gedupeerde overwoog te stoppen met zijn bedrijf. De criminele winsten worden van de bendeleden afgepakt.

Lees meer over:
Tip de redactie