OM geen antwoord schuldig over eventuele afspraken met zussen Holleeder

Het Openbaar Ministerie (OM) hoeft in het strafproces tegen Willem Holleeder geen verantwoording af te leggen over eventuele afspraken die de afgelopen maanden zijn gemaakt met zijn zussen Sonja en Astrid. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald.

De verdediging van Willem Holleeder had de rechtbank vorige week gevraagd het OM verantwoording te laten afleggen.

Aanleiding was dat beide zussen zich sinds eind juli in een oude zaak, Goudsnip, rond de criminele erfenis van Sonja's voormalige echtgenoot en mede-Heineken-ontvoerder Cor van Hout beriepen op hun zwijgrecht. Vorige week werd na maanden bekend dat zij alsnog vragen willen beantwoorden.

De advocaten van Holleeder wilden van het OM weten of er afspraken met de zussen zijn gemaakt en zo ja welke, maar de rechtbank noemde dat verzoek ''prematuur". Astrid en Sonja Holleeder hebben belastende verklaringen afgelegd tegen hun broer. De 'topcrimineel' wordt verdacht van betrokkenheid bij een reeks criminele afrekeningen, waaronder die op Van Hout.

Den Hartog

Zijn raadslieden vingen donderdag ook bot bij de rechtbank als het gaat om de getuigenis van zijn voormalige vriendin Sandra den Hartog, die net als de zussen belastend over Holleeder heeft verklaard. Den Hartog is verdachte in een FIOD-onderzoek en heeft zich eveneens op haar verschoningsrecht beroepen.

Holleeders advocaten wilden dat de rechtbank het OM opdracht zouden geven om binnen een maand een besluit te nemen over de eventuele strafrechtelijke vervolging van Den Hartog om te voorkomen dat het proces tegen Holleeder opnieuw vertraging oploopt. Maar volgens de rechtbank is de beslissing om strafrechtelijk te vervolgen ''exclusief voorbehouden" aan de officier van justitie.

Holleeder

Aanklaagster Sabine Tammes kreeg donderdag van de rechtbank nog geen uitsluitsel of Willem Holleeder zelf eind maart als getuige kan worden gehoord. De rechtbank wil in overleg met zowel OM als verdediging eerst een opzet voor het verdere proces maken. Dat gebeurt begin komend jaar.

Het proces tegen Willem Holleeder gaat 17 februari verder.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie