Amsterdam zet een speciaal team van politie en handhavers in om de toenemende overlast in de binnenstad tegen te gaan.

Het team opereert vanaf de Nieuwmarkt in het Wallengebied. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan woensdag aan de gemeenteraad gemeld.

Het team bestaat uit zeventig agenten en zeventig gemeentelijk handhavers en moet de leefbaarheid verbeteren en de criminaliteit tegengaan. Het richt zich vooral op zakkenrollers, drugsdealers en straatrovers. Ook moet het de extreme drukte veroorzaakt door toeristen tegengaan.

Binnen zes maanden wil Amsterdam hiermee de overlast flink terugdringen die bewoners en ondernemers dagelijks voelen. ''De bewoners gaan het verschil zien op straat'', aldus een woordvoerder van de burgemeester.

Overlast

Volgens hem is extreme overlast geen incident meer, maar doet het zich in sommige gebieden het hele jaar door voor, waarop de politie onvoldoende is berekend. ''De huidige politiecapaciteit is gebaseerd op 800.000 inwoners, waarbij onvoldoende rekening is gehouden met 17 miljoen bezoekers’’, aldus Van der Laan. In 2011 waren er nog 12 miljoen bezoekers, aldus de woordvoerder.

Eerder dit jaar besloot Amsterdam al de illegale toeristische verhuur van woningen harder aan te pakken.