De agent uit Kerkrade die eerder werd veroordeeld tot twee jaar cel voor poging tot doodslag krijgt in hoger beroep geen straf opgelegd. 

Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch woensdag bepaald.

Volgens het hof is er weliswaar sprake van poging tot doodslag, maar handelde de agent uit noodweer. Hij wordt daarom ontslagen van rechtsvervolging.

Op 22 augustus 2013 schoot de agent als lid van een arrestatieteam op iemand in een auto. Niet de bestuurder, maar de bijrijder raakte daardoor gewond en moest naar het ziekenhuis gebracht worden. 

Justitie had de zaak eerst geseponeerd, maar het slachtoffer stapte naar het gerechtshof om vervolging af te dwingen. De agent kreeg in 2015 twee jaar cel opgelegd.

Geen boef

Het Openbaar Ministerie (OM) had hoger beroep aangetekend tegen de straf. ''Dit is geen boef die op iemand schiet, maar een agent die zichzelf verdedigt."

Het incident gebeurde op de parkeerplaats van coffeeshop Brothers in Heerlen. De bestuurder moest worden gearresteerd, omdat hij de nacht daarvoor een ramkraak zou hebben gepleegd in Simpelveld. Bovendien had de verdachte nog een jaar gevangenisstraf tegoed, aldus de advocaat van de agent.

Volgens de rechtbank was een veroordeling op zijn plaats omdat geen sprake was van een noodweersituatie en er geen reden tot schieten bestond. Dat leidden de rechters af uit beelden van beveiligingscamera's.