De bierfiets hoeft voorlopig toch niet weg uit de Amsterdamse binnenstad. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank in die stad besloten.

De rechter vindt dat de gemeente met een betere onderbouwing moet komen van het gebiedsverbod, dat vanaf 1 januari zou ingaan.

Ook moet zorgvuldiger worden gekeken naar de gevolgen van het verbod voor exploitanten van de omstreden rijdende bar, een geliefde attractie voor bijvoorbeeld vrijgezellenfeestjes.

Door het hele centrum als verboden gebied aan te wijzen, kunnen de bierfietsen die daar staan gestald ook niet naar delen in de stad waar het verbod niet geldt. Dat betekent dat exploitanten hun bedrijf niet kunnen behouden.

Het stadsbestuur wil de bierfiets uit de binnenstad weren omdat hij voor veel overlast zorgt. De exploitanten maakten echter bezwaar bij de rechter. In het vonnis staat dat niet duidelijk is dat het college van burgemeester en wethouders is betrokken bij het besluit van burgemeester Eberhard van der Laan.

Van der Laan is verantwoordelijk voor de openbare orde, maar bij het verbod van de bierfiets heeft hij ook de verkeersveiligheid en -hinder meegewogen. Volgens de rechter ligt die bevoegdheid bij het college. De burgemeester moet daarom opnieuw kijken naar de onderbouwing van het verbod.

De burgemeester liet dinsdag via zijn woordvoerder weten dat hij de uitspraak gaat bestuderen en later met een inhoudelijke reactie komt.