De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 23-jarige man aangehouden na een plofkraak op een geldautomaat in Kudelstaart bij Aalsmeer.

Agenten konden de man aanhouden na een achtervolging op de nabijgelegen A4, bevestigt een woordvoerder van de politie. Hij is opgepakt in verband met de plofkraak, maar onbekend is of hij hier ook direct bij betrokken was.

Een onbekend aantal personen wist te ontkomen. Zij zijn gevlucht in een auto over de N207 richting Leimuiden.

Eerder werd gemeld dat vier mannen zouden zijn aangehouden, dat blijkt niet te kloppen. Ook zou het niet gaan om een ramkraak, maar om een plofkraak, aldus de zegsman. De daders hebben de automaat opgeblazen.

De plofkraak vond even na 3.00 uur plaats. Omwonenden hoorden een harde knal en tegen de automaat werd een brandende auto aangetroffen. De politie vermoedt dat de daders het voertuig na de plofkraak in brand hebben gestoken. Er is geen geld buitgemaakt.

Auto van daders ramkraak in brand gevlogen
Auto van daders ramkraak in brand gevlogen

Kerkdriel

Het is de derde melding in twee dagen tijd van plofkraak in Nederland. Maandag leidde een plofkraak in Kerkdriel tot een grote uitslaande brand in twee winkelpanden. In Amsterdam probeerden onbekenden maandagochtend een geldautomaat op te blazen.

Het aantal ram- en plofkraken is dit jaar verder toegenomen. De bende met plofkrakers die vorig jaar uitweek naar Duitsland, is inmiddels weer in toenemende mate in eigen land actief.

Tot eind september dit jaar zijn al 75 incidenten gemeld. In 2015 ging het om 56 plof- en 30 ramkraken en in 2014 om 44 plof- en 5 ramkraken.

De cijfers over de tweede helft van 2016 maakt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) eind januari bekend, maar dat wederom sprake is van een stijging staat nu al vast.