De gladheid heeft het verkeer ten noorden van Amsterdam dinsdagochtend parten gespeeld. Rond 10.00 uur waren de files pas voorbij.

De wisselbaan bij de Coentunnel ging enige tijd dicht omdat die glad was en er niet was gestrooid, melden de ANWB en VerkeersInformatieDienst. Rond 8.00 uur ging de wisselbaan weer open, maar pas een uur later losten de files langzaam op.

Vooral op de A8 (Zaandam-Amsterdam) ontstonden veel files. De vertraging liep op tot veertig minuten. Ook op de A7 van Hoorn naar Zaandam en de A9 tussen Alkmaar en IJmuiden ontstonden lange files.

De Wijkertunnel (A9) ging tijdelijk dicht richting Amstelveen vanwege bergingswerkzaamheden na een aanrijding. De vertraging liep daardoor op tot meer dan een uur.

Het KNMI waarschuwde dinsdagochtend voor lokale gladheid in het hele land. Maar op andere plekken in het land ondervond het verkeer niet of nauwelijks hinder.

Drechttunnel

Het autoverkeer op de rijksweg A16 richting Rotterdam had dinsdagochtend veel hinder van een vrachtwagen die te hoog was om door de Drechttunnel te rijden. Later blokkeerde ook een auto nog eens twee rijstroken in die richting, meldt de ANWB.

Het verkeer had ruim twee uur extra reistijd nodig. Door de file op de A16 ontstonden ook problemen op de A17 en omleidingsroute A29, via Willemstad en Numansdorp, richting Rotterdam.

Door een ongeluk op de Moerdijkbrug (A16) liep het verkeer richting Rotterdam opnieuw vast. Daardoor was het ook op de omliggende snelwegen A27 en A29 druk.

"Iedere keer als de file weer leek op te lossen, gebeurde er weer iets nieuws", aldus een woordvoerster van de ANWB. Het was rond 10.00 uur met 22 kilometer aan file nog steeds druk op de A16 richting Rotterdam.

Bekijk de actuele verkeersinformatie