Wassenaar moet op zoek naar een nieuwe burgemeester. Jan Hoekema stopt ermee. Hij blijft nog tot 15 januari in functie, zo maakte de gemeente maandag bekend.

Hoekema en de Wassenaarse gemeenteraad zijn "na ampel beraad tot de conclusie gekomen dat er onvoldoende basis is voor een voortzetting van een vruchtbare samenwerking", luidt de verklaring.

D66-politicus Hoekema is sinds 1 juli 2007 burgemeester van Wassenaar. Hij was de eerste niet-VVD’er die deze functie kreeg.

Eerder was Hoekema onder meer Tweede Kamerlid en vicevoorzitter van D66. Hij heeft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken gevraagd hem per medio januari 2017 eervol ontslag te verlenen.

Seksrel

De gemeente en de burgemeester gaven maandag geen verdere toelichting op de stap.

Volgens Omroep West hangt het besluit te stoppen samen met twee dossiers waarin Hoekema botste met de raad: de komst van de Amerikaanse ambassade naar Wassenaar en de bijbehorende kosten, en de nasleep van de 'Wassenaarse seksrel' uit 2012.

Hoekema kwam onder vuur te liggen toen hij niet adequaat handelde nadat een vrouwelijk raadslid een wethouder had beschuldigd van ongewenste intimiteiten. De zaak laaide eerder dit jaar weer op nadat een ander raadslid dat een rol speelde in de zaak een rechtszaak begon om zijn naam te zuiveren.

Slecht huwelijk

Bert Ooms, fractievoorzitter van Passie voor Wassenaar, vergeleek de ontstane situatie in Wassenaar met een slecht huwelijk: "Je voelt dat het niet goed zit en dat je dus beter uit elkaar kunt gaan", zei hij bij Omroep West.

Henri Hendrickx, fractievoorzitter van Hart voor Wassenaar, stelde bij de omroep dat het ''misschien goed is dat iemand met hernieuwde energie'' aan de slag gaat. ''Hij is nu tien jaar burgemeester en ga je nog tien jaar door?''