Het Openbaar Ministerie heeft mogelijk informatie achtergehouden in de zaak over driehonderd gesmokkelde kilo cocaïne uit Costa Rica, waarin onder meer douanier Gerrit G. terecht staat. Volgens de advocaat van zijn medeverdachte Dennis van den B. hadden mogelijk liquidaties voorkomen kunnen worden.

De driehonderd kilo cocaïne werd op maandag 9 december 2013 onderschept in de haven van Rotterdam. De drugs werden gevonden tussen een lading ananassen uit Costa Rica.

De gevonden partij cocaïne was de aanleiding voor het onderzoek naar de douanier Gerrit G. (54), die volgens justitie stelselmatig containers met drugs in de Rotterdamse haven heeft toegelaten, in ruil voor veel geld. De 44-jarige Rotterdammer Van den B. wordt onder meer verdacht van witwassen en wapenbezit.

De advocaat van Van den B. zegt dat het OM informatie heeft achtergehouden over deze smokkelpartij. Uit een Europees arrestatiebevel zou blijken dat er al sinds 2012 onderzoek werd gedaan naar een groep Colombianen die bij de cocaïnesmokkel zou zijn betrokken. Dat melden journalisten aanwezig in de rechtszaal.

De lading werd door de politie in de gaten gehouden en was een zogenoemde gecontroleerde aflevering. Zo wilde de politie achterhalen wie verantwoordelijk was voor de drugssmokkel. Deze informatie is echter niet aan het dossier toegevoegd.

Liquidaties

Als deze informatie gelijk was gedeeld hadden volgens de advocaat van Van den B. mogelijk liquidaties voorkomen kunnen worden. Fruithandelaar Rinus M. werd op 14 april 2014 doodgeschoten omdat hij verantwoordelijk werd gehouden voor het verlies van de cocaïne.

Een andere man werd in 2014 in Berkel en Rodenrijs doodgeschoten. Dat blijk later een vergismoord te zijn, want Van den B. was het eigenlijke doelwit.

De officier van justitie zei maandag op de zitting in Rotterdam ook niet op de hoogte te zijn geweest van een eventueel rechtshulpverzoek van België en kan dan ook niet inhoudelijk reageren. De Belgische en Nederlandse justitie werken in de zaak samen, omdat ook Antwerpen werd gebruikt als doorvoerhaven voor de drugs.

De zaak is aangehouden tot 14 december en het OM zal dan met een reactie te komen of inderdaad stukken zijn achtergehouden.

Opnames

Verder bleek maandag uit de zitting dat de politie de opnames waarop te horen is dat de van corruptie verdachte douanier Gerrit G. tijdens zijn proces is doorgegaan met zijn drugshandel heeft gekregen van politie-informant Mustafa B.

De rechtbank bepaalt dat G. de rest van het proces weer wordt vastgezet omdat hij de voorwaarden van zijn vrijlating heeft geschonden. G. kwam ruim een jaar geleden voorlopig vrij, omdat zijn vrouw ernstig ziek was. Daardoor kon hij zijn praktijken weer oppakken.

Uit de opgenomen gesprekken stelt G. onder andere dat zijn medeverdachte René F. achter de moord uit 2014 in Berkel en Rodenrijs zit. Ook geeft hij smokkeltips en zegt hij bereid te zijn om te helpen bij de drugsinvoer in de Rotterdamse haven.

Gezin

De man uit Kwintsheul gaf toe in augustus in twee gesprekken informatie te hebben verstrekt aan iemand van het Colombiaanse drugskartel, een zekere Paul. Die was volgens de douanier op zoek naar drugs, geld en bezittingen van zijn medeverdachten. De douanier hoopte daarvoor 25.000 euro te krijgen voor het onderhouden van zijn gezin.

Hij zou dat hebben gedaan vanwege geldgebrek; hij zou geen medicijnen en speciaal voedsel hebben kunnen kopen voor zijn ernstig zieke vrouw. Inmiddels krijgt hij een uitkering.

De opnames zouden ook belastend zijn voor andere mede-verdachten Dennis van den B. en André van der H.. Zij worden ervan verdacht met medeverdachte F.  te hebben geholpen met het binnensmokkelen van de drugs. Tegen hen worden celstraffen van respectievelijk twaalf, tien en acht jaar geëist.

Eis

Op 29 november werd zestien jaar cel geëist tegen G. door het OM. Tussen 2013 en 2015 zou G. veel geld hebben ontvangen in ruil voor het doorlaten van containers met drugs in de Rotterdamse haven.

De douanier zou er een riante levensstijl op na hebben gehouden. In een boodschappentas bij hem thuis in 's-Gravenzande werd een grote hoeveelheid briefjes van 500 euro gevonden, in totaal 1,17 miljoen euro. Het OM eist 3,5 miljoen euro van G. terug. "Dat is nog maar het topje van de ijsberg," zei de officier in november.