De van corruptie verdachte douanier Gerrit G. is aangehouden. Zaterdag bleek al uit opnames dat G. tijdens zijn proces is doorgegaan met zijn handel met drugsleveranciers.

G. kwam ruim een jaar geleden voorlopig vrij, omdat zijn vrouw ernstig ziek was. Daardoor kon hij zijn praktijken weer oppakken. De vrouw van G. is inmiddels overleden.

Het OM zegt G. te hebben aangehouden na het beluisteren van de geheime opnames, daaruit blijkt dat hij de voorwaarden van zijn vrijlating heeft geschonden. Maandag zal de rechter bepalen of G. definitief terug de cel in moet in afwachting van zijn proces.

Uit de opgenomen gesprekken stelt G. onder andere dat zijn medeverdachte René achter een moord uit 2014 in Berkel en Rodenrijs zit. Ook geeft hij smokkeltips en zegt hij bereid te zijn om te helpen bij de drugsinvoer in de Rotterdamse haven.

Eis

Eerder werd zestien jaar cel geëist tegen G. door het OM. Tussen 2013 en 2015 zou G. veel geld hebben ontvangen in ruil voor het doorlaten van containers met drugs in de Rotterdamse haven.

De douanier zou er een riante levensstijl op na hebben gehouden. In een boodschappentas bij hem thuis in 's-Gravenzande werd een grote hoeveelheid briefjes van 500 euro gevonden, in totaal 1,17 miljoen euro. Het OM eist 3,5 miljoen euro van G. terug. "Dat is nog maar het topje van de ijsberg."