De van corruptie verdachte douanier Gerrit G. is tijdens zijn proces doorgegaan met zijn handel met drugsleveranciers.

Dat meldt de NOS zaterdag op basis van opgenomen gesprekken.

G. kwam ruim een jaar geleden voorlopig vrij, omdat zijn vrouw ernstig ziek was. Daardoor kon hij zijn praktijken weer oppakken.

Uit de opgenomen gesprekken stelt G. onder andere dat zijn medeverdachte René achter een moord uit 2014 in Berkel en Rodenrijs zit.

Ook geeft hij smokkeltips en zegt hij bereid te zijn om te helpen bij de drugsinvoer in de Rotterdamse haven. "Ik kan je verschrikkelijk veel vertellen. Ik weet hoe ze werken. Ik werk er al 35 jaar", zegt hij in de opgenomen gesprekken. Ook raadt hij af al te grote partijen drugs tegelijkertijd te sturen.

Het OM laat aan de NOS weten de opnames in handen te hebben en is bezig met het onderzoeken ervan. 

De advocaat van G., Jan-Hein Kuijpers, wil nader onderzoek naar de authenticiteit van de opnames. Ook wil hij degene die gesprekken opnam als getuige horen.

Zestien jaar

Het Openbaar Ministerie (OM) stelt dat G. miljoenen verdiende bij het doorlaten van drugstransporten. Afgelopen week eiste het OM zestien jaar celstraf. 

De douanier zou er een riante levensstijl op na hebben gehouden. In een boodschappentas bij hem thuis in 's-Gravenzande werd een grote hoeveelheid briefjes van 500 euro gevonden, in totaal 1,17 miljoen euro. Het OM eist 3,5 miljoen euro van G. terug. "Dat is nog maar het topje van de ijsberg."

De man werd in april vorig jaar aangehouden nadat in een container vierhonderd kilo cocaïne uit Brazilië werd aangetroffen. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij de invoer van een container met drieduizend kilo cocaïne, in november 2014. Dat was de op een na grootste vangst ooit in de Rotterdamse haven.

Op het moment van zijn aanhouding werkte G. al dertig jaar bij de douane.