De Deense geheime dienst heeft in 2008 de inhoud van de film Fitna van Geert Wilders proberen te achterhalen. De organisatie deed dat op verzoek van de Nederlandse coördinator terrorismebestrijding NCTV.

De undercoveroperatie vond plaats twee weken voordat de PVV-leider zijn film online publiceerde. Dat meldt De Volkskrant zaterdag op basis van eigen onderzoek.

De NCTV wilde de inhoud van Fitna achterhalen om te bepalen wat de veiligheidsrisico’s en de effecten van de omstreden film zouden zijn. Wilders gaf van tevoren geen informatie vrij over de film.

Wilders liet in het voorjaar van 2008 aan zijn beveiliging weten dat hij naar de publieke omroep in Kopenhagen zou gaan. De NCTV, die ook de beveiliging van Wilders regelt, zou het vermoeden hebben gehad dat hij Fitna daar wilde vertonen en schakelde daarom de Deense geheime dienst PET in.

Mol

De PET gebruikte vervolgens een medewerker van de Deense publieke omroep als mol. De persoon moest volgens de krant vertellen of in de film een Koran zou worden verbrand. De inlichtingen zouden daarna zijn doorgegeven aan terrorismecoördinator Tjibbe Joustra en toenmalig minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie).

De NCTV heeft geen reactie gegeven in de krant over de actie. Wel laat het weten dat beveiligingstaken door het NCTV nooit worden gebruikt om informatie of inlichtingen te verkrijgen. Ook Wilders weigerde commentaar te geven op het verhaal.