Asielzoekers moeten volgens taalscholen vaak maanden wachten voordat ze kunnen deelnemen aan het inburgeringsexamen. Ook DUO, belast met de uitvoering van de examens, merkt dat het momenteel druk is.

Statushouders die zich nu inschrijven voor het examen zijn pas in februari of maart aan de beurt, melden de taalscholen aan Reporter 2021 (KRO-NRCV) en het AD. Ook voor andere examens die bij de verplichte inburgeringscursus horen, loopt de wachttijd op.

Vervolgens zou het vaak nog weken tot maanden duren voordat het examen is nagekeken. De taalscholen vrezen dat mensen de boete al opgestuurd krijgen, terwijl ze nog zitten te wachten op de uitslag van hun examen.

Asielzoekers met een verblijfsvergunning (statushouders) krijgen van het kabinet drie jaar de tijd om ingeburgerd te zijn. Ze moeten hiervoor verschillende examens hebben gehaald. Statushouders die niet binnen drie jaar slagen, krijgen een boete en moeten de lening, bedoeld voor het volgen van taallessen, terugbetalen.

Asscher

Op 1 oktober moesten 80.000 mensen de inburgeringscursussen volgen. De komende maanden komen daar nog eens tienduizenden asielzoekers bij. Ook komen mensen die zakken voor de examens in de knel, stellen de scholen.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zegt tegen Reporter 2021 dat de termijn van drie jaar wordt verlengd als aantoonbaar is dat statushouders het examen niet binnen die tijd halen vanwege de opgelopen wachttijden.