De politie heeft de afgelopen weken bijna 12.000 kilo verboden vuurwerk in beslag genomen. Vorig jaar was er rond deze tijd al veel meer ontdekt.

Dat blijkt uit de wekelijkse vuurwerkbarometer die het Openbaar Ministerie bijhoudt.

De meter startte in de tweede helft van oktober. Tot en met afgelopen weekend is er 11.554 kilo verboden vuurwerk 'gepakt'. Vorig jaar was tot en met week 47 twee keer zoveel (24.206 kilo) in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie heeft daar vooralsnog geen verklaring voor gevonden.

"Er zijn geen hele duidelijke wijzigingen in beleid of handhaving geweest. Het kan zijn dat de handel later op gang is gekomen of er dat minder illegaal vuurwerk Nederland in komt", zegt een woordvoerder.

Buurlanden

Ook zijn er in de buurlanden grote vangsten van partijen die bedoeld zijn voor ons land. Zoals onlangs een partij van 40.000 kilo in Kleef. "Die komt dan niet in onze barometer, maar is wel van de markt af." 

Daarnaast zijn afgelopen dagen in Nederland grote partijen onderschept, maar die zijn nog niet meegerekend in de vuurwerkbarometer.

Bovendien gingen mensen vroeger onder meer naar België, voor bijvoorbeeld grote Chinese rollen. Dat soort vuurwerk was toen in Nederland illegaal, maar inmiddels niet meer. "Mensen hoeven dus niet meer illegaal vuurwerk te regelen ergens."