Een Haagse motoragent die in oktober 2014 een vluchtende Roemeen neerschoot, krijgt geen straf opgelegd van de rechtbank in Den Haag. Dit ondanks het feit dat de agent zich schuldig heeft gemaakt aan poging tot doodslag.

In het vonnis stelt de rechtbank dat de agent "onder moeilijke omstandigheden zijn werk als politieagent aan het doen was, een blanco strafblad had en deze zaak al een grote impact op hem en zijn werk heeft gehad".

Gerichte schoten

Het slachtoffer weigerde op 6 oktober 2014 in Den Haag zijn identiteitsbewijs aan de politie te overhandigen. Hij ging er in zijn auto vandoor en reed in op agenten, die aan de kant moesten springen om niet geraakt te worden.

Toen een politievoertuig hem de weg versperde, stapte de man uit en ging hij er vandoor in de richting van station Hollands Spoor. De motoragent loste toen gericht twee schoten, waarbij de Roemeen in zijn rug werd geraakt. Daardoor raakte de man zwaargewond.

Werkstraf

De officier van justitie had een werkstraf van tweehonderd uur en één dag gevangenisstraf tegen de agent geëist.

De agent had geen waarschuwingsschot gelost, constateerde de rechtbank. Daarmee heeft hij "een belangrijke stap gemist". Verder merkte de rechtbank op dat een mondelinge waarschuwing van de motoragent door diens helm en gesloten vizier moeilijk verstaanbaar zou zijn geweest.

Bovendien was de vluchtende Roemeen de Nederlandse taal niet machtig. Daarnaast wordt in het vonnis gesteld dat het slachtoffer ook na een waarschuwingsschot naar alle waarschijnlijkheid niet zou zijn gestopt, "aangezien hij zelfs is blijven doorrennen nadat hij door de eerste kogel was geraakt".