De FIOD heeft donderdag samen met buitenlandse autoriteiten op veertien plaatsen in de provincie Utrecht, op Curaçao en in Duitsland en Monaco invallen gedaan op verdenking van criminele activiteiten met een trustkantoor.

De eigenaar van het trustkantoor is aangehouden, maakte het Openbaar Ministerie vrijdag bekend. Hij wordt verdacht van belastingontduiking, valsheid in geschrifte, mensensmokkel, oplichting en witwassen. Ook zijn echtgenote staat onder verdenking.

Met de zwendel zouden zij miljoenen euro's hebben verdiend. Er is voor circa zeven miljoen euro beslag gelegd.

De belastingpolitie vermoedt dat de verdachten onder meer Russen hebben geholpen aan een (tijdelijke) verblijfsvergunning in Nederland. Daarvoor zouden duizenden euro’s per maand zijn betaald aan de verdachten. Zo zouden arbeidsovereenkomsten en loonstroken zijn vervalst en mensen op de loonlijst van een van de betrokken bedrijven zijn gezet.

Hoofdverdachte

De hoofdverdachte leidt volgens de FIOD een trustkantoor en diverse bedrijven in Nederland. Voor de fiscale diensten zouden klanten een vergoeding betalen, die gedeeltelijk werd gestort op rekeningen van de verdachte in Monaco, Zwitserland en Hongkong. Daarover zou te weinig belasting zijn afgedragen.

Boekenonderzoek bij vier ondernemingen van de hoofdverdachte vormde de aanleiding tot de invallen. Zo doorzocht de FIOD vijf woningen en drie bedrijfspanden in de provincie Utrecht. Verder werden invallen gedaan in een trustkantoor op Curaçao, in een woning met bedrijfsruimte in Duitsland en in een woning en een bedrijfspand in Monaco.

Drie auto's zijn in beslag genomen, waaronder een Bentley. Ook werd 127.000 euro gevonden en beslag gelegd op diverse rekeningen.