De penningmeester van de Eindhovense islamitische organisatie al-Waqf heeft mogelijk banden met financiers van terrorisme.

Dat stelt NRC nadat de krant gegevens heeft opgevraagd uit het handelsregister.

De betrokken persoon bestuurt een Zwitserse vereniging, de Association des Savants Musulmans (ASM). Daarin zijn ook moslimgeleerden actief die op de Amerikaanse sanctielijst staan vanwege financiële steun aan Al-Qaeda.

Theologen

De penningmeester zelf laat aan NRC weten dat hij inderdaad bestuurder is van ASM. Hij omschrijft het als 'een organisatie voor theologen'.

Al-Waqf is een van de grootste islamitische organisaties van Nederland en is beheerder van de Al Fourqaanmoskee in Eindhoven. De organisatie bekijkt nu of de penningmeester zijn functie bij de Zwitserse vereniging moet neerleggen.

Opspraak

In 2003 kwam al-Waqf in het nieuws toen bleek dat een andere bestuurder een van de vermeende financiers van Al-Qaeda zou zijn.

In de Al Fourqaanmoskee zijn in de loop der jaren meerdere 'haatpredikers' uitgenodigd op islamitische conferenties.

Eind vorig jaar verbood burgemeester Rob van Gijzel zeven buitenlandse predikers te spreken in de Eindhovense moskee. Ze waren op voorspraak van al-Waqf uitgenodigd in Nederland.