Twee directeuren van een uitzendbureau voor scheepsbemanningen moeten volgens het Openbaar Ministerie vijf jaar de gevangenis in wegens mensenhandel en uitbuiting van Filipijnse matrozen.

Ook een vrouwelijke leidinggevende van het uitzendbureau Gyron Crew heeft zich daaraan volgens het OM schuldig gemaakt. Tegen haar eiste de officier van justitie donderdag voor de rechtbank in Rotterdam drie jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Voor de fraude en uitbuiting eiste het OM tevens een miljoen boete van het bedrijf. Van de verdachten wordt tevens zeven miljoen euro aan criminele verdiensten teruggevorderd.

Het uitzendbureau gebruikte twee verschillende arbeidsovereenkomsten. Een met een hoog loon in euro’s om een tewerkstellingsvergunning te krijgen, een tweede in dollars dat veel lager lag en aan de Filipijnen werd uitbetaald. 

Tussen 2009 en 2011 hebben op die wijze honderden matrozen in de binnenvaart gewerkt. Zij werkten gemiddeld zes tot negen maanden aaneengesloten, maakten zeer lange werkdagen en werden structureel onder het minimumloon betaald, aldus het OM.