Herman du Bois, die jarenlang ten onrechte vastzat na een veroordeling in de Puttense moordzaak, hoeft niet opnieuw de cel in. De rechtbank in Zutphen legde hem een celstraf op gelijk aan zijn voorarrest voor zijn rol als handlanger van een xtc-bende.

Daarnaast legde de rechtbank hem een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden op en een werkstraf van 360 uur. Tegen Du Bois was 3,5 jaar cel geëist.

In de drugszaak werden op dertien locaties in het land xtc-laboratoria en -opslagplaatsen opgerold. Eenzelfde aantal verdachten werd daarbij opgepakt.

De politie kwam op hun na een tip van Belgische collega's, die een vrachtwagen vol chemicaliën richting grens volgden. De chemicaliën werden naar Borculo gereden. Daar werd de volgende dag een groot drugslaboratorium opgerold. Bij Du Bois thuis werden dezelfde soort xtc-pillen gevonden als op productielocaties in Putten en Borculo.

Voorarrest

Du Bois zat voor de huidige zaak twee maanden in voorarrest. Zijn rol was klein binnen de bende "maar rechtvaardigt wel een celstraf'', aldus de rechtbankvoorzitter. Dat de rechtbank Du Bois geen celstraf oplegt, heeft te maken met de nasleep van de Puttense moordzaak.

De verdachte werd in 1995 samen met zijn zwager tot tien jaar cel veroordeeld voor de moord op de stewardess Christel Ambrosius (23) in Putten. Later bleken zij onschuldig en werd een andere dader veroordeeld.

"Hij had na jarenlang onterecht vastgezeten te hebben, begeleiding en excuses moeten hebben'', aldus de rechtbank donderdag. Beide bleven toen achterwege. "De aura van deze moordzaak hangt hierdoor nog steeds om hem heen."

Zoons

De rechtbank noemde het onbegrijpelijk dat Du Bois een tas met drugs op zolder van zijn zoon Mark legde. De zoon kreeg daarvoor 240 uur werkstraf opgelegd en een celstraf gelijk aan zijn voorarrest. De 47 kilo MDMA was goed geweest voor 100.000 xtc-pillen.

Zijn andere zoon Michel moet wel voor tien maanden de cel in. Hij had ook een ondergeschikte rol in de bende die volgens deskundigen "opvallend grootschalig en professioneel'' opereerde. Leider van de xtc-bende was de 42-jarige Yaron A. uit Zwaag. Hij kreeg acht jaar cel.