De advocaat van Jumbo-afperser Alex O. wil dat justitie meer onderzoek doet om zo de onschuld van zijn cliënt aan te tonen.

O. wordt verdacht van het afpersen van de supermarktketen. Bij het gerechtshof in Leeuwarden deed zijn raadsman, Tjalling van der Goot, een verzoek tot aanvullend onderzoek. Het gaat onder meer om het DNA op een postzegel en het soldeertin dat justitie aantrof op een bombrief.

De verdachte zou een bombrief naar een Jumbo-vestiging in Zwolle hebben verstuurd en een bom laten hebben afgaan bij een vestiging in Groningen. De afpersingszaak veroorzaakte vorig jaar veel onrust bij de supermarkten door het hele land.

NFI

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) deed onderzoek naar de soldeertin door een steekproef met 131 monsters. Volgens het NFI bleek uit dit onderzoek dat de tin die in de brief werd aangetroffen overeen kwam met het soldeermiddel dat bij de verdachte thuis in een koffer lag. Van der Goot twijfelt of dit een "representatief onderzoek'' is en wil meer duidelijkheid van een betrokken onderzoeker.

Het DNA-profiel dat justitie aantrof achter een postzegel op de bombrief is een zogeheten 'mengprofiel'. Dit profiel wordt aan verdachte O. toegeschreven, maar kan ook van minimaal twee andere personen zijn. Advocaat Van der Goot wil dat een deskundige meer zegt over de kans dat dit profiel van zijn cliënt is.

De rechtbank in Groningen veroordeelde O. eerder tot acht jaar gevangenisstraf. De verdachte ging in hoger beroep tegen deze straf.

Het hof doet over twee weken uitspraak over de onderzoekswensen.