Duizenden agenten in Nederland missen jaarlijks de verplichte rijtraining vanwege een groot tekort aan rijleraren op de opleiding. De politie gaat extra rijdocenten aanstellen om alle agenten op tijd de rijvaardigheidstraining te kunnen aanbieden.

Tot begin oktober zijn 2.612 verplichte rijtrainingen gevolgd, terwijl het er jaarlijks gemiddeld tienduizend moeten zijn. Vorig jaar werden de trainingen door 5.639 agenten gedaan, meldt de politie.

Sinds 2011 moeten agenten die weleens met zwaailicht of sirene rijden elke drie jaar deelnemen aan verplichte rijtrainingen. Het moet het aantal ongelukken en aanrijdingen doen dalen. Jaarlijks gebeuren ongeveer tweeduizend ongelukken met politieauto's.

De politie kan momenteel niet aan de verplichting voldoen om alle agenten de training te laten doen. Het hoofd rijvaardigheid en rijveiligheid spreekt van een achterstand en de politie laat weten dat het werven van en opleiden van nieuwe docenten tijd gaat kosten.

Er zou bij de reorganisatie van de Nationale Politie te weinig rekening zijn gehouden met het aantal rijleraren dat nodig is om iedereen de training te laten doen. De politie heeft nu 26 docenten in heel Nederland in plaats van de beoogde 50.