De gemeente Amsterdam wil geen nieuwe kunstgrasvelden meer die rubberkorrels bevatten, ongeacht wat de resultaten van het RIVM-onderzoek naar de gezondheidseffecten van de korrels zullen zijn.

Het vertrouwen van de mensen is hoe dan ook weg. Dat zei de Amsterdamse wethouder van Sport Eric van der Burg woensdagavond tijdens een spoeddebat over de kwestie in de gemeenteraad, melden Het Parool.

Het RIVM komt vermoedelijk voor het einde van het jaar met de resultaten van het onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van het gebruik van gemalen autobanden op kunstgrasvelden. Aanleiding voor het onderzoek was een uitzending van Zembla waarin twijfels worden geuit over kankerverwekkende stoffen in het zogeheten rubbergranulaat.

Uit een analyse van een onderzoek dat bandenbranchevereniging VACO deed, bleek zondag dat in 58 van de 60 kunstgrasvelden een hogere concentratie kankerverwekkende stoffen zit dan is toegestaan in consumentenproducten. Het onderzoek van de branche staat los van het onderzoek dat RIVM en de KNVB houden.

Onrust

Amsterdam had plannen voor ruim tien nieuwe kunstgrasvelden met rubber. Volgens Van der Burg zou de onrust onder ouders van voetballende kinderen te groot geworden zijn om de aanleg door te laten gaan. Hij stelt voor om kokos of kurk op de velden te gebruiken.

De wethouder beslist na het RIVM-rapport of bestaande kunstgrasvelden met rubber ook vervangen moeten worden.

Amsterdam heeft volgens Het Parool 78 voetbalvelden met rubberkorrels. In Nederland zijn ongeveer tweeduizend kunstgrasvelden.