Het referendum dat woensdag in Rotterdam werd gehouden, is niet geldig. Er kwamen te weinig mensen naar de stembus.

Bijna zeventien procent van de 497.540 stemgerechtigde Rotterdammers kwam opdagen. De opkomst moest minimaal dertig procent zijn.

Rotterdammers mochten zich woensdag via een referendum uitspreken over de Rotterdamse Woonvisie. Deze visie voorziet de sloop van ruim 15.000 oude woningen om die te vervangen door nieuwbouw.

Tegenstanders van de Woonvisie vrezen onbetaalbare huurprijzen en lange wachtlijsten. Het stedelijk referendum werd deze zomer afgedwongen met bijna veertienduizend handtekeningen.

Wethouder Ronald Schneider wil juist aantrekkelijker woningen bouwen voor de midden- en hogere inkomens om de uitstroom van deze groep uit de Maasstad te stoppen. Een deel van de oude woningen wordt volgens hem niet gesloopt, maar samengevoegd en gemoderniseerd.

De stemmen zijn woensdagavond handmatig geteld. Het gaat om de voorlopige uitslag. Vrijdag wordt de definitieve uitslag van het stadsreferendum gepresenteerd.

Reacties

Wethouder Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam) zei in een reactie dat de uitkomst die er nu ligt betekent ''dat we nu verder kunnen met de Woonvisie om van Rotterdam een nog fijnere stad te maken om in te wonen voor alle Rotterdammers''.

De Woonbond, die tegen zijn plannen is, vindt dat het stadsbestuur de uitslag niet kan negeren. ''Alle Rotterdammers hebben de kans gehad hun stem te laten horen en zo'n 85.000 hebben dat gedaan en daar is een duidelijk 'nee’ tegen de sloopplannen uitgekomen'', stelt directeur Ronald Paping.