Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag bij het gerechtshof in Den Bosch opnieuw voornamelijk celstraffen geëist tegen klanten van de zestienjarige prostituee Kimberley in Valkenburg. De hoogste eis was twaalf maanden cel.

Het Heerlense meisje werd in 2014 gedwongen klanten te ontvangen in een hotelkamer in Valkenburg. De mannen wisten niet dat het meisje minderjarig was, stellen ze. Ook zeiden enkelen woensdag dat ze niet merkten dat het meisje niet uit vrije wil seks had. Seks tegen betaling met minderjarigen is echter hoe dan ook strafbaar.

De rechtbank legde vorig jaar na vergelijkbare strafeisen vooral taakstraffen op.

Net als vorig jaar bij de rechtbank kwam een aantal verdachten niet opdagen. Volgens hun advocaat Ivo van de Bergh opnieuw vanwege angst voor media-aandacht. Woensdag waren vier van de tien verdachten in het Bossche Paleis van Justitie. Tegen hen eiste de aanklager lagere straffen. Bij hen zag hij oprechte spijt en compassie met het meisje.

Tachtig klanten

Bij het gerechtshof in Den Bosch dient de komende twee weken het hoger beroep in de zaken tegen nog zeventien klanten van de prostituee. Ze zou zo'n tachtig klanten hebben gehad. De uitspraken tegen de klanten zijn op 28 december.

Verdachten kregen vorig jaar veelal taakstraffen in combinatie met één dag cel. Dat laatste omdat de wet een celstraf voorschrijft bij betaalde seks met een minderjarige. Enkele verdachten kregen een celstraf van enige maanden tot een jaar. Daarnaast zijn twee verdachten vrijgesproken, omdat de rechtbank niet genoeg bewijs zag.

Pooier Armin A. kreeg eerder twee jaar cel vanwege mensenhandel. Zijn straf is inmiddels definitief.