Mark de J., die wordt verdacht van de moord op zakenman Koen Everink, moet een deel van de gokschuld die hij had bij Everink terugbetalen aan diens nabestaanden. Daarover besliste de rechter in Utrecht woensdag.

De nabestaanden van Everink eisten bijna 70.000 euro van De J., maar de rechter vindt dat hij 23.850 euro moet terugbetalen. 

In totaal zou De J. twee leningen bij Everink hebben afgesloten met bedragen van 27.750 en 40.000 euro. Volgens de nabestaanden zou alleen van de eerste lening slechts 1.700 euro zijn afbetaald. De tweede lening werd afgesloten bij Tunga Holding, het bedrijf van Everink.

De J. maakte eerder bezwaar tegen de bedragen die in een kort geding van hem werden geëist. Volgens hem vergokten hij en Everink een groot deel van de bedragen op internet en zou Everink het verloren bedrag, zo'n 30.000 euro, op zich nemen.

Aflossingen

Everink legde de lening - ondank de vriendschap - gedetailleerd en secuur vast, bleek tijdens de zitting. Hij deed dat inclusief een kopie van De J.'s paspoort. De J. had naar eigen zeggen meerdere tussentijdse aflossingen gedaan, maar de advocaat van de nabestaanden noemde dat erg ongeloofwaardig, omdat deze niet waren vastgelegd.

Toch wees de rechter de rest van de eis af, omdat ''niet met zekerheid gezegd kan worden dat stellingen van de gedaagde niet kloppen''. De rechter heeft alleen de bedragen toegewezen waarvan De J. erkent dat ze nog openstaan.

Ruzie

Koen Everink werd op 3 maart van dit jaar doodgestoken in zijn huis in Bilthoven. De J., voormalig tenniscoach van onder meer Robin Haase, werd diezelfde maand aangehouden als verdachte. Hij kampt volgens justitie met een gokverslaving en had met Everink ruzie over het geld dat hij nog moest terugbetalen.

De J. ontkent iets met de dood van Everink te maken te hebben. Maandag sprak zijn advocaat in de rechtbank in Utrecht van een nieuwe "gerechtelijke dwaling" van justitie. De J. verklaarde zelf dat hij Everink "met geen vinger heeft aangeraakt". Hij stelt dat Everink werd bedreigd en dat deze personen hem hebben omgebracht.