De gladheid in met name het noorden en westen van het land heeft woensdagochtend niet geleid tot grote problemen op de weg. De ANWB heeft een verkeerswaarschuwing afgegeven en wijst erop dat het vooral op de lokale wegen glad kan zijn.

Op de snelwegen is goed gestrooid. Er stond daardoor niet meer file dan gebruikelijk, liet een woordvoerder van de ANWB Verkeersdienst weten. De enige grote ongelukken die tot de gladheid waren te herleiden waren op de A20.

In de ochtend zijn er twee ongelukken gebeurd op de A20 bij Maassluis, waarna de weg van Hoek van Holland naar Rotterdam korte tijd was afgesloten. De weg is deels weer vrijgegeven en er is extra gestrooid.

In de kustprovincies, de Randstad, Flevoland en Drenthe is voorzichtigheid nog geboden. Vooral op bruggen en viaducten kan het glad zijn, waarschuwt Weeronline. In het zuiden en zuidoosten is de lucht erg droog, waardoor het hier niet glad is.

Code geel

Het KNMI heeft code geel afgegeven voor de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Zeeland, Utrecht en Flevoland. De gladheid breidt zich de komende uren uit naar het zuiden. In de loop van de ochtend verdwijnt de gladheid weer.

In de nacht van dinsdag op woensdag lag de temperatuur in het grootste gedeelte van het land onder het vriespunt. In Eindhoven daalde de temperatuur naar -8,4 graden. Aan de grond was het daar -12,3 graden.

Tegen de ochtend waren grote temperatuurverschillen te zien in Nederland. In het oosten van Noord-Brabant gaf het kwik om 5.30 uur nog -7 aan, terwijl het op de Waddeneilanden en in het noordwesten van Noord-Holland 7 graden boven nul was.

Bekijk de actuele situatie op de weg

Zonnig

De dag begint in het zuiden zonnig, terwijl het in het noorden bewolkt is. In het noordoosten kan wat motregen vallen. Woensdagmiddag raakt het ook in het zuiden bewolkt.

De temperaturen liggen uiteen van 3 graden in Zuid-Limburg tot 8 graden op de Wadden. Door de (zuid)westenwind voelt het wel kouder aan, aldus Weeronline.