Het televisieprogramma Zembla heeft meer dan zevenhonderd pagina's aan vertrouwelijke informatie van Europol in handen gekregen. Europol noemt het datalek een "zeer ernstig incident".

Een medewerkster van Europol nam de gevoelige gegevens tegen de regels in mee naar huis. Daar maakte ze een kopie van de gegevens op een backupschijf die onbeveiligd met internet was verbonden. De medewerkster werkt op het moment niet meer voor Europol, maar voor de Nationale Politie.

"Dit raakt de vertrouwelijkheid en dat is ook de reden dat we meteen een onderzoek hebben ingesteld, om te kijken hoe dit heeft kunnen gebeuren", zegt Wil van Gemert, adjunct-directeur van Europol. Volgens Ronald Prins van beveiligingsbedrijf FOX-IT is het datalek "een ramp".

Waarom de vrouw de gegevens mee naar huis nam wordt door Europol nog onderzocht. Hiervan doet Europol ook verslag aan de Nationale Politie. Of er aangifte wordt gedaan of andere acties worden ondernomen tegen de werknemer, moet Nederland volgens Europol zelf beslissen. 

Zembla besteedt in de uitzending van woensdag, om 21.15 uur, aandacht aan het onderwerp.

Gelekte gegevens

De gegevens bevatten honderden namen en telefoonnummers van mensen die met terrorisme in verband worden gebracht. Hoofdzakelijk komen de data uit de periode 2006 tot en met 2008. Het gaat onder andere om analyses van de Hofstadgroep en de bomaanslagen in Madrid.

Volgens Van Gemert komen lopende onderzoeken van Europol door de gelekte gegevens niet in gevaar. Er zijn nog geen aanwijzingen dat behalve Zembla ook andere partijen inzicht in de gegevens hebben gehad. "Maar ik kan het ook niet voor honderd procent uitsluiten", aldus Van Gemert.

Het is mogelijk dat de mensen die in de stukken worden genoemd nog steeds onderwerp van onderzoek zijn.

Beveiliging

Een woordvoerder van Europol stelt dat de organisatie "een zeer robuust systeem heeft om informatie te beveiligen, maar menselijke fouten zijn nooit geheel uit te sluiten". Europol stelt dat de zaak wel een reden is om de veiligheidsprotocollen nogmaals onder de loep te nemen. 

Naast de systemen stelt Europol veel te doen om werknemers bewust te maken van veiligheidsrisico's. Ook heeft het "operationele netwerk van Europol een upgrade gekregen om nog nauwkeuriger te kunnen monitoren wie er wanneer toegang heeft tot informatie".

Nationale Politie

De betreffende medewerkster heeft elf jaar voor Europol gewerkt en is momenteel werkzaam bij de Nationale Politie. De Nationale Politie doet geen mededelingen over eventuele stappen die ondernomen zouden kunnen worden ten aanzien van de medewerkster.

Europol heeft contact opgenomen met de Nationale Politie over de kwestie. Volgens een woordvoerder van de Nationale Politie wordt de samenwerking met Europol niet geschaad door deze zaak.

Samenwerking

Europol werkt samen met de verschillende nationale politiekorpsen binnen Europa. Het datalek zou deze samenwerking kunnen schaden volgens terrorisme-deskundige Jelle van Buuren van de Universiteit Leiden.

"Politiediensten die al terughoudend zijn, zouden dit incident kunnen aangrijpen om geen gevoelige informatie aan Europol te geven", stelt Van Buuren. "Want Europol weet blijkbaar niet hoe ze die informatie goed moeten afschermen".