Op Vliegbasis Eindhoven zijn de commandanten van de squadrons 334 en 336 vervangen om overtredingen met declaraties.

Dat melden ingewijden naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf dinsdag.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie heeft de Tweede Kamer laten weten dat ''enkele sleutelfiguren'' worden vervangen.

Beide bevelhebbers zijn niet ontslagen, maar krijgen volgens bronnen een andere functie. Zij waren ervan op de hoogte dat regels werden overtreden bij dienstreisdeclaraties van dagelijkse reizen naar en van een cursuslocatie in Hoofddorp. Een commissie heeft hier onderzoek naar gedaan.

Integriteitsschendingen

Defensie hoopt met de personeelswisseling een noodzakelijke ''cultuurverandering te verwezenlijken'' op de vliegbasis.

In juli bracht Defensie naar buiten dat mogelijke 'financiële integriteitsschendingen' op de vliegbasis werden onderzocht. ''Als de meldingen kloppen, gaat het om ernstige misstanden'', liet de kort daarvoor aangetreden commandant van de basis, kolonel Elanor Boekholt-O’Sullivan, toen in een verklaring weten.

Procedures aangescherpt

In oktober meldde het ministerie dat naar aanleiding van het onderzoek sommige procedures zouden worden aangescherpt, maar dat er er geen sprake was van verkeerde declaraties en privégebruik van defensiemiddelen door personeel.

Er werden tien meldingen van fraude onderzocht. Volgens de commissie was er geen sprake van een concreet vermoeden van een misstand of strafbaar feit. Aanvullend onderzoek naar de declaraties heeft nadien uitgewezen dat er feitelijk sprake was van overtreding van de regels.

De advocaten die drie officieren van het 336 Squadron bijstaan, vinden het tijd dat het hele onderzoeksdossier, dus met de geanonimiseerde gespreksverslagen, wordt gedeeld met de Tweede Kamer. ''Cliënten zijn de verdachtmakingen beu en willen dat de negatieve aandacht stopt. Zij herkennen zich niet in het beeld dat wordt geschetst en stellen dat er geen sprake is van ernstige misstanden’’, aldus de advocaten Sébas Diekstra en Robert van der Laan.