Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zestien jaar cel geëist tegen de Rotterdamse douanemedewerker Gerrit G. Hij wordt verdacht van corruptie.

G. zou tussen 2013 en 2015 veel geld hebben ontvangen in ruil voor het doorlaten van containers met drugs in de Rotterdamse haven.

De douanier zou er een riante levensstijl op na hebben gehouden. In een boodschappentas bij hem thuis in 's-Gravenzande werd een grote hoeveelheid briefjes van 500 euro gevonden, in totaal 1,17 miljoen euro. Het OM eist 3,5 miljoen euro van G. terug. "Dat is nog maar het topje van de ijsberg."

De man werd in april vorig jaar aangehouden nadat in een container vierhonderd kilo cocaïne uit Brazilië werd aangetroffen. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij de invoer van een container met drieduizend kilo cocaïne, in november 2014. Dat was de op een na grootste vangst ooit in de Rotterdamse haven.

Sleutelrol

G. vervulde voor verschillende criminelen een sleutelrol bij de invoer van drugs. In zijn functie bepaalde G. of een container bij aankomst in de Rotterdamse haven gecontroleerd moest worden of niet. Hij adviseerde over gunstige tijdstippen en onverdachte expediteurs. Voor zijn diensten bedong hij 7,5 procent als beloning.

Op het moment van zijn aanhouding werkte G. al dertig jaar bij de douane.

Het Openbaar Ministerie nam het de douanier zeer kwalijk dat hij door zijn handelen niet alleen het aanzien van de douane en de haven van Rotterdam heeft geschaad, maar ook heeft bijgedragen aan de uitwassen van de drugscriminaliteit.

Liquidaties

In verband met deze zaak zijn al twee liquidaties gepleegd op betrokkenen. Daarnaast is een van de verdachten slachtoffer geworden van een mislukte aanslag op zijn leven. Een van de moorden betreft de 'vergismoord' in Berkel in Rodenrijs, waarbij de verkeerde man werd doodgeschoten. Doelwit zou medeverdachte Dennis van den B. zijn geweest.

Ook werd G. verweten dat hij in de verhoren zijn kennis over corruptie in de haven niet wilde delen. ''Hij heeft geen inkomen, geen baan en ontslag is onvermijdelijk'', aldus de officier van justitie. ''Toch heeft hij bewust het risico genomen.'' Volgens het OM heeft de douanier van zijn miljoenenverdiensten ''geleefd als God in Frankrijk''.

Als dekmantel voor zijn verdiensten opende hij een kringloopwinkel. Hij maakte vele reizen naar Curaçao, steevast vliegend in de business class. Op het eiland kocht hij ook een jacht van 200.000 dollar. Via zijn familie werden grote bedragen witgewassen. Zijn twee dochters en zijn schoonzoon hebben een schikking getroffen.

Andere verdachten

In de zaak staan ook drie anderen mannen terecht. Van den B. (45) uit Rotterdam en André van der H. (57) worden ervan verdacht samen met medeverdachte René F. (49) uit Schiedam G. te hebben geholpen met het binnensmokkelen van de drugs. Tegen hen worden celstraffen van respectievelijk twaalf, tien en acht jaar geëist.

Van den B. beschikte niet over werk, maar had wel dure auto's en horloges in bezit. Volgens het OM heeft hij dat gekocht met drugsgeld. Bij hem thuis werd ruim 300.000 euro aangetroffen.