Het Nederlandse vrachtschip Flinterstar was niet de hoofdschuldige van de aanvaring met gastanker Al Oraiq vorig jaar oktober voor de Belgische kust.

De tanker voer te snel en aan de verkeerde kant van een boei, waardoor de botsing bij Zeebrugge onvermijdelijk was, blijkt dinsdag uit een onafhankelijk onderzoek.

Het door de Belgische staatssecretaris voor de Noordzee, Philippe De Backer, gevraagde onderzoek toont aan dat er ook taalproblemen waren, meldt tv-zender VTM. De communicatie tussen de loodsen van de twee schepen en de radartoren in Zeebrugge verliep bijna uitsluitend in het Nederlands, terwijl beide kapiteins de taal niet begrepen.

De rechter moet nu bepalen wie aansprakelijk is voor het ongeval en voor de kosten opdraait. De Flinterstar zonk door de aanvaring. Niemand raakte gewond, maar wel lekte ruim driehonderd ton olie in zee.

De rederij Flinter Groep is 10 november failliet verklaard als gevolg van de aanhoudende malaise in de scheepvaart, waardoor veel schepen al jaren met verlies draaien.