Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de zaak van Nicole van den Hurk. De verdacht Jos de G. werd op 21 november veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor verkrachting, maar is vrijgesproken van doodslag.

Het OM heeft dinsdag een hoger beroep ingesteld tegen zowel de veroordeling van de verkrachting als tegen de vrijspraak van de doodslag.

Volgens het OM bevat het dossier voldoende wettig en overtuigend bewijs om ook de doodslag te kunnen bewijzen. Het OM vindt dat er een directe samenhang is tussen beide feiten en zal daarom de zaak in zijn geheel voorleggen aan het gerechtshof.

De rechter oordeelde dat er voldoende bewijs was dat Van den Hurk is gedood, maar niet kan worden vastgesteld dat De G. dit heeft gedaan. Het scenario dat Van den Hurk door een ander persoon is gedood, acht de rechter mogelijk. In de spermasporen die zijn gevonden op het lichaam van Van den Hurk is DNA gevonden van De G., van Van den Hurks toenmalige vriendje, en van een onbekend persoon. 

Moord

Justitie liet de verdenking van moord eerder dit jaar laten vallen, omdat de verdachte de dood van het meisje niet zorgvuldig zou hebben gepland. Wel blijkt uit onderzoek dat ze met "veel geweld", middels messteken, om het leven is gebracht.

De G. werd in 2014 aangehouden nadat een coldcaseteam het onderzoek naar de verdwijning van Van den Hurk in 2011 had heropend.

Het meisje verdween ruim 21 jaar geleden op 15-jarige leefijd toen ze op de fiets onderweg was naar haar bijbaantje in een supermarkt in Eindhoven. Bijna twee maanden daarna werd haar lichaam gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.