De nachtvorst van maandag op dinsdag heeft geleid tot de koudste herfstdag sinds 1998.

Volgens Weeronline werd in de Bilt een temperatuur gemeten van -7 graden. De laatste keer dat het in de herfst zo koud was, was in 1998, toen het met 8,5 vroor in de Bilt. 

In het oosten van het land werd het in de nacht van maandag op dinsdag nog kouder. Aan de grond vroor het in Enschede bijvoorbeeld 12,2 graden. Dinsdag overdag schijnt de zon volop en er staat weinig wind. Het maximum komt uit op 3 graden.

In de nacht van dinsdag op woensdag vriest het nog licht, maar daarna wordt verwacht dat het overal minder koud wordt.

Eerste schaatsers op natuurijs na nachtvorst in De Lier
Eerste schaatsers op natuurijs na nachtvorst in De Lier

Daklozen

Daklozen hebben de nacht doorgebracht in de winteropvang, die sinds maandag open is in de vier grote steden. In Amsterdam zochten 128 mensen een warm onderkomen, liet een woordvoerster van de GGD weten.

Als de temperatuur onder het vriespunt zakt, gaat de zogenoemde winterkouderegeling in. Naast de hoofdstad hebben ook Utrecht, Den Haag en Rotterdam extra bedden neergezet. Amsterdam heeft als enige van de vier een doorlopende winteropvang die, ongeacht het weer, van komende donderdag tot 1 april doorloopt. Aangezien de kou eerder zijn intrede deed, zijn de daklozen nu al welkom.

Ook in andere plaatsen in het land zijn maatregelen genomen om mensen zonder huis een dak boven hun hoofd te bieden. In totaal leverde het Leger des Heils maandag door heel Nederland 568 extra bedden, waaronder ook in Flevoland en Overijssel.

Wegenwacht

De Wegenwacht heeft het dinsdagochtend extra druk met pechgevallen. Vanwege de vrieskou van afgelopen nacht hebben veel mensen last van een auto die niet wil starten, laat een woordvoerster van de ANWB weten.

Doordat het kwik vannacht in het grootste deel van Nederland onder de nul graden daaldde, kreeg de ANWB veel meldingen van lege accu's. De bond verwacht dinsdag rond de 4.200 mensen met pech te helpen, dat zijn er ruim duizend meer dan op een gemiddelde dinsdag.

De Wegenwacht heeft de bezetting opgeschroefd, maar desondanks kan de wachttijd oplopen tot een uur.

De Verkeersinformatiedienst (VID) verwachtte dinsdag een zware ochtendspits, maar dit viels alleszins mee.