Ferry de G. is veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar voor het doodschieten van zijn ex-vriendin Raja Draaisma vorig jaar juni in Hoofddorp.

Richard Korver, de advocaat van de nabestaanden van Raja Draaisma, bevestigt het vonnis op Twitter. Het Openbaar Ministerie (OM) had een eis van zestien jaar bij de rechtbank neergelegd. 

Naast de celstraf heeft de rechtbank besloten dat De G. onder meer de kosten voor de uitvaart van Raja Draaisma moet betalen. Hij is door de rechtbank volledig toerekeningsvatbaar verklaard.

Het verweer van de verdediging berustte voor een groot deel op de verklaring van De G. dat hij handelde uit zelfverdediging. Deze verklaring staat haaks op die van een getuige, die vanuit haar auto zag dat De G. zijn ex in koelen bloede neerschoot.

Rechtbank veroordeelt moordenaar Raja Draaisma tot twaalf jaar cel
Rechtbank veroordeelt moordenaar Raja Draaisma tot twaalf jaar cel

Stalken

Volgens het OM stalkte De G. zijn ex voorafgaand aan de moord. Hij had toen hij Draaisma doodschoot een afscheidsbrief en zijn testament bij zich. Dit alles wijst volgens het OM op een vooropgezet plan zijn ex te vermoorden.

De G. was in het bezit van een wapenvergunning. Deze had De G. omdat hij lid was van de schietvereniging. De verlenging van zijn vergunning in 2014 riep vragen op. De schietvereniging van De G. voldeed nog niet aan alle regels. De vergunning van De G. werd toch verlengd omdat hij geen verleden van geweld had. 

Draaisma had eind april 2014 zelf al bij de politie aangeklopt omdat ze afluisterapparatuur in haar woning had aangetroffen. Ook zat er een gps-tracker op haar auto. Ze wilde toen nog geen aangifte doen omdat ze nog met haar ex wilde praten.