De nabestaanden van Gerjon Kazemier, die in 2014 om het leven kwam bij een spoorwegongeval in Winsum, stappen naar de rechter. Zij willen dat Prorail, Arriva en de gemeente gedwongen worden de overgang te beveiligen.

Kazemier kwam om het leven bij het tweede dodelijke ongeval binnen een half jaar tijd op die plek. De nabestaanden constateren dat de drie partijen, ondanks allerlei beloftes, nog geen maatregelen hebben doorgevoerd, meldt RTV Noord.

Prorail onderhandelt nog met boer Stavenga, de eigenaar van de grond rond de beruchte overgang.

De gemeente meldde eerder juridische stappen te overwegen om de grond te onteigenen, maar hij nam deze woorden later terug. Stavenga wilde volgens de gemeente wel degelijk mee werken aan het aanleggen van maatregelen.

Treindelen ongeluk Winsum worden opgeruimd
Treindelen ongeluk Winsum worden opgeruimd

Melktankwagen

De nabestaanden van Kazemier willen dat de rechter Winsum, Arriva en Prorail dwangsommen oplegt, zodat zij het aanpakken van de problemen niet meer voor zich uit kunnen schuiven.

De veiligheid bij de overgang staat opnieuw ter discussie nadat eerder deze maand op dezelfde plek een trein ontspoorde na op een melktankwagen te zijn gebotst.

Matrixborden

Prorail heeft nu extra matrixborden geplaatst met waarschuwingen, maar deze maatregelen zijn volgens de stichting niet voldoende. De nabestaanden willen dat er spoorbomen bij de beruchte overgang worden geplaatst, of dat de doorgang wordt afgesloten voor verkeer.

Het kort geding hierover dient naar verwachting volgende week.