Op de eerste dag van het Belgische staatsbezoek aan Nederland is een grenscorrectie tussen de landen beklonken.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvingen het Belgische koningspaar maandagmorgen op de Dam in Amsterdam.

Na een inspectie van de erewacht en een kranslegging bij het Nationaal Monument op de Dam, woonden de koningsparen de ondertekening van de grenscorrectie bij. Dat gebeurde in het Koninklijk Paleis aan de Dam. 

Reden voor de aanpassing van de grenzen is de onduidelijke situatie in het gebied rond de Maas tussen Eijsden-Margraten (provincie Limburg) en het Belgische Wezet. 

Handhaving

Een klein schiereiland van vijftien hectare groot is voor de Belgische politie alleen per boot bereikbaar. Dat leidt tot problemen op het gebied van handhaving van de openbare orde.

Het schiereiland wordt daarom Nederlands. In ruil hiervoor draagt Nederland twee kleine schiereilandjes (vijf hectare) die voor de Nederlandse politie moeilijk bereikbaar zijn over aan België. In juni werd al een zogeheten memorandum over de grenscorrectie getekend.

Het verdrag werd ondertekend door minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en zijn Belgische ambtgenoot Didier Reynders. Reynders noemde het ''misschien wel uniek'' dat een grenscorrectie tussen twee landen zonder conflicten en oorlog tot stand kan komen. ''Misschien is dat wel alleen mogelijk tussen Nederland en België.''

Terrorisme

Koenders en Reynders praten maandag ook over verdere samenwerking op het gebied van veiligheid. Tijdens een persconferentie benadrukten beide ministers het belang hiervan bij onder meer terrorismebestrijding.

''Ons buurland is op een zeer wrede manier getroffen door terreur. Wij voelen ons als Nederland zeer betrokken'', zei Koenders. ''Alleen door samenwerking kunnen we terrorisme het hoofd bieden.''

Maandagavond biedt koning Willem-Alexander zijn Belgische gasten een staatsbanket aan in het paleis.