Het Openbaar Ministerie zegt nieuw bewijs te hebben tegen Mark de J. in de zaak Koen Everink. Mark de J. wordt ervan verdacht de zakenman te hebben doodgestoken.

Het OM zegt een getuigeverklaring te hebben dat de verdachte van eind december 2015 tot begin februari met de getuige gesproken heeft over het regelen van een wapen met demper. 

De verdachte zou op zijn iPad hebben gezocht naar zoektermen als 'fatale messteek' en 'plaats hart in lichaam'. Ook werd het horloge van Everink na diens dood aangetroffen in de auto van De J. en zocht hij op zijn Ipad hoe hij dat horloge zou kunnen verkopen. 

Tijdens de regieztting in Utrecht vroeg de advocaat van De J. om tennissers Robin Haase en Igor Sijsling te mogen  horen als getuigen. Alleen het verzoek om Haase te laten getuigen werd toegewezen.

Gokverslaving

Haase kan volgens de advocaat mogelijk iets verklaren over het gokgedrag van De J.. Hij legde eerder een verklaring af in de zaak. 

Het OM maakte tijdens de zitting bekend dat de bewering dat de verdachte en het slachtoffer samen hadden gegokt, waarbij in vijf dagen tijd een bedrag van 34.000 euro werd verloren, niet wordt bevestigd vanuit het onderzoek. 

Ontvoering

Mark de J. ontkent iets met de dood van Everink te maken te hebben. Zijn advocaat zegt dat hij op de avond van de moord zelf het slachtoffer werd van geweld. Hij zou zijn ontvoerd door vier mannen die later ook Everink zouden hebben gedood.

Uit het forensisch onderzoek blijkt volgens de advocaat bovendien dat Everink door meerdere mensen om het leven is gebracht en dat hierbij veel geweld is gebruikt. Volgens hem is het onmogelijk dat De J. Everink in zijn eentje neerstak. 

Volgens zijn advocaat zijn deze andere scenario's niet voldoende door justitie onderzocht. Hij waarschuwt voor een "gerechtelijke dwaling" en vroeg maandag om het opheffen van het voorarrest van De J, die sinds maart vastzit.

De rechter verwees dit verzoek af en De J. moet blijven vastzitten omdat de verdenking stevig genoeg is.

Zoektermen

Het OM zegt zich niet te kunnen vinden in de beschuldiging dat het de alternatieve scenario’s niet wil onderzoeken. 

De verklaring van de verdachte dat hij zou zijn ontvoerd is volgens de officier van justitie uitgebreid onderzocht. Ook is er onderzoek gedaan naar de diverse ontmoetingen met de groep mannen die de verdachte zou hebben bedreigd. Er zijn volgens het OM echter geen getuigen of camerabeelden gevonden, evenmin heeft de verdachte met iemand iets gedeeld over deze bedreigingen.

Eerder werd al bekend dat er een DNA-mengprofiel op het heft van een mes gevonden waarmee Koen Everink is gestoken, waarvan het zeer waarschijnlijk is dat dit van verdachte is.

Laatste woord

De J. maakte maandag gebruik van de mogelijkheid het laatste woord te nemen. Hij zegt dat hij meteen door justitie als verdacht werd gezien voor het dossier in de zaak compleet was. Volgens hem deugt de presentatie van het politieonderzoek niet en zou sprake zijn van "demonisering".

Verklaringen van getuigen die andere mensen rond het huis van Everink opmerkten op de dag van zijn dood zijn volgens De J. "in de onderste la" beland. "Ik heb Koen met geen vinger aangeraakt", zei hij.

Dochter

Het OM gaat maandag niet mee in de wens van de advocaat van De J. om de dochter van Everink te laten getuigen. Het meisje van zes was destijds in de woning aanwezig en trof haar vader dood aan. Ze is al twee keer verhoord en volgens justitie is een nieuw verhoor schadelijk. 

Andere getuigen, onder wie vrienden van Everink en een aantal vrouwen met wie hij recent contact had, mogen van de officier van justitie ook niet allemaal worden gehoord.

Volgens de advocaat kunnen de getuigen iets zeggen over de financiële conflicten die Everink zou hebben gehad. Justitie denkt echter dat de getuigen alleen zullen worden gehoord over mogelijke motieven voor de dood van Everink door anderen dan De J. De rechter geeft het OM hierin gelijk. In totaal mogen elf getuigen worden gehoord. 

Badr Hari

Ook de naam van kickbokser Badr Hari wordt in het dossier genoemd. De officier van justitie beschuldigt De J. van "insinuaties" aan het adres van Hari. De advocaat zou onder meer een man die door de kickbokser werd mishandeld willen horen als getuige.

Een regiezitting wordt gebruikt om onderzoekswensen naar voren te brengen, zoals het horen van getuigen. De rechtbank moet dat vervolgens goed- of afkeuren. Wanneer de inhoudelijke behandeling is, is nog niet duidelijk.