De rechtbank in Amsterdam heeft maandag tot acht jaar cel opgelegd aan tien verdachten die samen een vermeende liquidatiegroep zouden vormen. De straffen vallen een stuk lager uit dan de eisen van het Openbaar Ministerie.

Het OM had tussen de veertien en zeventien jaar geëist tegen de vijf hoofdverdachten. Tegen de andere vijf verdachten eiste ze tussen de één en vijfenhalf jaar.

Vier van de vijf hoofdverdachten hebben straffen van acht jaar opgelegd gekregen. Een kreeg zeven jaar. Drie anderen verdachten kregen drie jaar cel. Twee mannen die niet tot de organisatie behoorden en een bijrol vervulden, kregen celstraffen van enkele maanden opgelegd.

De vier mannen behoorden volgens de rechtbank tot de kern van de organisatie. Zij trokken aan de touwtjes en vervulden een centrale rol bij de opslag en handel in wapens. 

Liquidaties

De rechtbank zegt dat er geen concreet bewijs is voor het voorbereiden van liquidaties. Hoewel volgens de rechtbank sprake was van een organisatie die als oogmerk onder meer het plegen van moorden had, vielen de straffen lager uit dan de eisen doordat niet duidelijk is geworden welke doelwitten de bende concreet op het oog had en waarom zij mikpunt waren.

De acht mannen die volgens de rechtbank deel uitmaakten van de criminele bende werden daarom vrijgesproken van het voorbereiden van concrete liquidaties. De rechter acht wel deelname aan een criminele organisatie en wapenbezit bewezen.

Wapenvondst

De mannen werden opgepakt na een hele grote wapenvondst in de zomer van vorig jaar in Nieuwegein. Er werden onder meer kalasjnikovs, handgranaten, geluiddempers, circa 4.700 patronen en bijna driehonderd pantserdoorborende, brandstichtende kogels aangetroffen.

Het OM sprak van een "een wereld van dodelijke wapens, filmapparatuur, spotters, peilbakens en miljoenenboekhoudingen". In een notitieboekje dat bij een van de verdachten thuis werd gevonden stonden aantekeningen die duidden op betrokkenheid bij criminele moorden in 2014.

Professionele organisatie

De rechtbank sprak van een professionele organisatie, met een zeer gestructureerde bedrijfsvoering. Uit een nauwkeurig bijgehouden administratie bleek dat de bende in anderhalf jaar tijd 19 miljoen euro had omgezet. De rechtbank zei verder dat ''een enorme ontwrichting van de samenleving en de openbare orde zou zijn ontstaan" als de organisatie niet zou zijn opgerold.

Het OM was ondanks het lagere vonnis niet ontevreden, zei een woordvoerder. Hij benadrukte dat de rechtbank de maximale straffen oplegde voor het lidmaatschap van een criminele organisatie en het wapenbezit. Hoger beroep is nog geen uitgemaakte zaak, zei hij.