In 58 van de 60 kunstgrasvelden zit een hogere concentratie kankerverwekkende stoffen dan is toegestaan in consumentenproducten.

De NOS heeft een analyse van het onderzoek van bandenbranchevereniging VACO in handen. De omroep mocht onderzoeken van een aantal velden inzien.

VACO heeft in vijftig velden onderzoek gedaan en zal de komende weken honderden andere velden onderzoeken. De branche onderschrijft de bevinden van de NOS niet.

Gemiddeld overschreden de stoffen de normen voor consumentenproducten tussen de 1,5 en 3,7 keer. De norm voor consumentenproducten is echter niet van toepassing op kunstgrasvelden, waardoor de velden officieel als veilig te boek staan.

Volgens de NOS zijn veel wetenschappers het er echter over eens dat de velden moeten worden beschouwd als consumentenproducten, omdat spelers huidcontact met het kunstgras hebben.

Tot 1 december kunnen clubs en gemeenten zich melden voor het onderzoek van de brancheorganisaties Vereniging Band en Milieu en VACO.

Gezondheidseffecten

Een onderzoek van IndusTox naar de gezondheidseffecten van de rubberkorrels onder toezicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waar de branche zelf mee schermt, zou volgens door Zembla geïnterviewde experts niet op orde zijn. Het RIVM doet aanvullend onderzoek.

In Nederland zijn ongeveer tweeduizend kunstgrasvelden. Het onderzoek van de branche staat los van het onderzoek dat RIVM en de KNVB houden. Dat hopen ze nog voor het einde van het jaar af te ronden.