Meer dan dertig kinderen blijven jaarlijks in leven door de vaccins die ze vanaf hun babytijd geprikt kregen. Dat stelt NRC op basis van berekeningen van RIVM-epidemiologen.

Vorige week kwam in het nieuws dat het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, twee miljoen wil vrijmaken om artsen te trainen voor gesprekken met ouders die vaccins weigeren.

De epidemiologen stelden dat in 2015 36 kinderen zouden zijn overleden aan kinkhoest, difterie, polio, tetanus of mazelen als daar geen vaccins tegen zouden bestaan.

Van de kinderen die tussen 1952 en 1992 werden geboren zouden er duizenden hun leven hebben te danken aan vaccinaties.

Vanaf 1953 zijn geleidelijk de vaccinaties tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, mazelen, rodehond en de bof ingevoerd.

Schippers

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat ouders voortaan kunnen opzoeken hoeveel kinderen op het dagverblijf of de school van hun kind zijn ingeënt. 

Ze onderzoekt of ze crèches en scholen kan verplichten op hun website of op een andere manier hun vaccinatiegraad bekend te maken. Een meerderheid van de Tweede Kamer zou wel voelen voor zo'n meldplicht.