Acht Amsterdamse coffeeshops moeten per 1 januari hun deuren sluiten. Het zijn wietzaken die binnen 250 meter van een school voor voortgezet- of middelbaar beroepsonderwijs liggen.

De coffeeshops moesten aanvankelijk al begin dit jaar stoppen met de verkoop van softdrugs, maar burgemeester Eberhard van der Laan had ze tot twee keer toe uitstel gegeven in afwachting van een uitspraak van de Hoge Raad.

Dat vonnis, over de invoering van de landelijke invoering van de wietpas, is er sinds kort. Tegenstanders van deze pas hebben de zaak verloren.

Ook Amsterdam verzette zich al eerder en mocht na beraad met het ministerie van Veiligheid en Justitie andere maatregelen invoeren, zoals een blowverbod op schoolpleinen en het sluiten van coffeeshops die dichtbij een onderwijsinstelling lagen. Op die manier blijven de coffeeshops toegankelijk voor toeristen.

Afstandscriterium

De burgemeester besloot aanvankelijk op basis van dit zogenoemde afstandscriterium 25 coffeeshops te sluiten. Elf zaken zijn inmiddels dicht en nog eens acht volgen er nu vanaf volgend jaar. De zes die dan overblijven, liggen in de buurt van een school aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Deze gaat echter fuseren en verlaat het pand vanaf het nieuwe schooljaar.

Aangezien nog niet duidelijk is of er wederom een onderwijsinstelling terug komt, krijgen deze coffeeshops opnieuw uitstel van een half jaar.

Volgens een woordvoerder van de burgemeester zou de invoering van de wietpas voor Amsterdam verstrekkende gevolgen hebben. "Het weren van toeristen uit coffeeshops leidt tot een grote toename van de straathandel, en de overlast die daarmee gepaard gaat."

Den Haag, Utrecht en Rotterdam gingen de hoofdstad al voor met de invoering van het zogenoemde afstandscriterium voor de coffeeshops.