De NS belooft vrijdag weer volgens de normale dienstregeling te rijden. De vervoerder reed de afgelopen dagen met minder treinen op de trajecten Schiphol-Nijmegen en Den Haag-Utrecht vanwege het herfstweer.

Veel treinen hebben schade aan de wielen opgelopen en moesten daarom uit de dienstregeling worden gehaald. Volgens de NS hebben monteurs op de onderhoudsplaatsen "met man en macht 24 uur per dag doorgewerkt om de schade aan de wielen te repareren".

Inmiddels zijn voldoende treinwielen weer rijklaar en kunnen de treinstellen weer mee gaan draaien in de dienstregeling. Op de genoemde trajecten reden de afgelopen dagen niet elk kwartier, maar slechts elk half uur treinen. Dit leverde tjokvolle voertuigen op.

In de herfst kunnen wielen 'vierkant' worden door gladde sporen.

Zo ontstaan gladde sporen door vallende bladeren
Zo ontstaan gladde sporen door vallende bladeren

Bladmoes en bladerpulp

De sporen worden glad door 'bladmoes', die ontstaat door regen en herfstbladeren. Door de bladmoes slippen de wielen tijdens het remmen en beschadigen ze. De stalen wielen moeten dan in de werkplaats worden bijgeslepen.

De NS en Prorail hebben geprobeerd zich in aanloop naar de herfst beter voor te bereiden op de gladheid. Zo zijn op treinen op trajecten als Utrecht-Rhenen en Gouda-Alphen, die door bosrijk gebied rijden, uitgerust met 'sandite'. 

Dit mengsel van zand, metaaldeeltjes en aardappelzetmeel wordt op het spoor gestrooid zodat de bladerenpulp van het spoor verdwijnt.