Het verkeer heeft donderdagmiddag last gehad van de zwaarste spits van het jaar. Tegen 18.00 uur stond er 618 kilometer file op de Nederlandse wegen. Vooral rond Rotterdam en Utrecht stond het verkeer vast.

De VerkeersinformatieDienst (VID) zegt "met stomheid geslagen te zijn", vooral omdat er geen weersomstandigheden zijn zoals regen of sneeuw die een drukke spits rechtvaardigen.

Het was zelfs de drukste spits sinds de roemruchte 'sneeuwspits’ van 15 januari 2013. Toen stond er bijna 1000 kilometer file op de Nederlandse wegen.

Donderdag om 18.30 uur stond er nog 200 kilometer file, "veel meer dan normaal op een donderdag om dat tijdstip", aldus een woordvoerder. Tegen 20.00 uur waren de meeste files opgelost.

De drukke spits werd vooral veroorzaakt door ongelukken. Veel ongelukken kwamen door de laaghangende zon die vooral op de routes van oost naar west voor veel problemen zorgde.

Avondspits vestigt met ruim 600 kilometer nieuw jaarrecord
29
Avondspits vestigt met ruim 600 kilometer nieuw jaarrecord

Beelden afkomstig van VID.nl

A28 afgesloten

De A28 van Amersfoort naar Utrecht is vanaf 18.00 uur zelfs helemaal afgesloten door een ongeluk met diverse vrachtwagens. De overlast gaat tot in de nacht duren, laat de VID weten.

Vlakbij de afrit Den Dolder zijn diverse voertuigen op elkaar gebotst. Een van de vrachtwagens is bij de botsing gekanteld. Het gaat om een tankauto. Over de gehele rijbaan ligt veel rommel verspreid.

De politie laat weten dat er drie mensen gewond zijn geraakt, de chauffeurs van de vrachtwagens. De weg is tot zeker na middernacht afgesloten.

Twee van de gewonden zijn naar een ziekenhuis gebracht, een derde chauffeur zit bekneld in zijn cabine. De brandweer is bezig hem te bevrijden.

Omleiding

Verkeer vanuit Amersfoort staat  muurvast. RIjkswaterstaat leidt het vastgelopen verkeer langzaam weg.

Automobilisten tussen Amersfoort en Utrecht kunnen de A28 voorlopig beter mijden. Omrijden gaat het best via Hilversum over de A1 en A27. Toch kan ook dit niet filevrij: tussen Hilversum en Utrecht stond om 18.15 uur in totaal meer dan 20 kilometer file. 

Rijkswaterstaat heeft tussen Apeldoorn en Amersfoort ter hoogte van Barneveld een omleiding ingesteld. Verkeer krijgt het advies de A30 te volgen via Ede.

Rotterdam

Rond Rotterdam, Amsterdam en Utrecht staat het verkeer flink vast. In de Maasstad leiden ongelukken op de A15 en A16 tot meer dan 80 kilometer file. De ANWB spreekt van een "verkeersinfarct" op de A15 en A20. "Alles staat vast - en alles wat er op aansluiit", aldus de verkeersdienst.

Verder leidt een politiecontrole op de A4 bij Leidschendam tot een lange file in de richting Amsterdam. In deze file is ter hoogte van Rijswijk ook een ongeluk gebeurd.

Ook op de A2 van Maastricht naar Den Bosch is ter hoogte van Best een groot ongeluk gebeurd. Hier moeten automobilsten rekening houden met zeker een uur vertraging.