De Brabantse meisjes die vorige week werden vermist, zijn uit eigen beweging op het vliegtuig naar Málaga gestapt. Volgens het Openbaar Ministerie is er geen sprake van onttrekking aan het ouderlijk gezag of ontvoering. 

Het OM Zeeland-West-Brabant concludeert dit naar aanleiding van de verhoren van de meisjes in Nederland.

De 16-jarigen uit Bergen op Zoom namen dinsdag vanaf vliegveld Eindhoven het vliegtuig naar Málaga, zonder hun familie daarover in te lichten. Zaterdag vond de Portugese politie de twee terug bij een hotel in de Portugese badplaats Albufeira. 

De meisjes werden vergezeld door een 34-jarige man. Hij werd opgepakt en vastgezet, maar maandag door de rechtbank in Portugal weer vrijgelaten. 

De rechtbank wees het verzoek van Nederland om hem uit te leveren af. In Portugal is onttrekking aan het ouderlijk gezag geen strafbaar feit op grond waarvan uitlevering plaats kan vinden en van een ontvoering is geen sprake, vond ook de Portugese rechter.

Gehoord

Inmiddels zijn de meisjes in Nederland los van elkaar uitgebreid verhoord. Op basis van deze verhoren is meer bekend geworden over de toedracht.

De politie en het OM willen wel graag meer duidelijkheid over wat er die dagen in Spanje en Portugal precies is gebeurd. Daarom zal het onderzoek nog worden voortgezet. De 34-jarige man zal nog worden verhoord.