Het OM in Amsterdam heeft donderdag een boete van 250 euro geëist tegen de voorman van Pegida om het tonen van een hakenkruis tijdens een demonstratie in Amsterdam. Dit was tegen de voorschriften die waren opgesteld door de burgemeester. 

Het incident gebeurde tijdens een demonstratie van de Europese anti-islamiseringsbeweging Pegida in het centrum van Amsterdam op zaterdag 27 februari.

De burgemeester had, om wanordelijkheden te voorkomen, op basis van de Wet Openbare Manifestaties (WOM) als voorschrift gesteld dat er tijdens de demonstratie geen hakenkruizen zouden worden getoond. Toen de Pegida-voorman, Edwin Wagensveld, tijdens de demonstratie tóch het Pegida-logo met zichtbaar hakenkruis toonde, hield de politie hem aan. 

Aan de 48-jarige Wagensveld was al eerder een transactievoorstel gedaan van 250 euro, maar hij weigerde dat te betalen en moest daarom voorkomen.

Inhoud

De voorman zei donderdag dat hij het niet eens was met het voorschrift, omdat het in zijn optiek om de boodschap moet gaan. Op het logo was een hakenkruis in een prullenbak te zien, waarmee Pegida volgens Wagensveld juist wilde laten zien dat de groep tegen nazi's is. "De burgemeester gaat over de ordehandhaving, maar beslist niet over de inhoud". 

"Het OM meent dat de burgemeester vanwege de specifieke omstandigheden van deze aangekondigde demonstratie en het feit dat Amsterdam de stad is die, met de geschiedenis die het heeft, terecht kon aannemen dat er een gerede kans op wanordelijkheden zou ontstaan bij het tonen van het hakenkruis, ook al was dat op een manier waarin het hakenkruis in een prullenbak werd gegooid", aldus de officier van justitie in zijn requisitoir.

De rechter doet op 8 december uitspraak.

Animatie door In60seconds