De Nederlander Paul van M. kon vijf jaar geleden een opvang voor pleegkinderen openen, terwijl hij al meerdere keren was veroordeeld voor het plegen van ontucht.

Het verleden van Van M. was niet bekend bij Jeugdbescherming Gelderland, blijkt uit onderzoek van het AD en De Gelderlander.

In 2011 kon Van M. thuis pleegkinderen opvangen, waarna hij mogelijk een van die kinderen heeft misbruikt. De ontucht gebeurde tussen januari en eind oktober 2011.

Van M. staat in Duitsland terecht op verdenking van viervoudige verkrachting en lichamelijke mishandeling van een 22-jarige Syrische asielzoeker. Ze is daardoor zwanger geworden.

De nu 51-jarige Nederlander was tot februari dit jaar directeur van een asielopvang in het Duitse Finnentrop, ondanks het feit dat hij in Nederland al twintig keer was veroordeeld voor ontucht.

Gelderland

Het toezicht van de autoriteiten op Van M. blijkt ook in Nederland te zijn misgelopen. Van M. runde met zijn partner Anneke K. een opvang in Huissen voor uit huis geplaatste kinderen.

Een van de pleegkinderen, die toen nog geen 16 jaar was, is mogelijk door Van M. misbruikt. Hij is daarvoor in hoger beroep veroordeeld tot 18 maanden cel. Een cassatiezaak loopt nog.

Screening

Volgens Jeugdbescherming Gelderland was zorgaanbieder Pactum verantwoordelijk voor de screening. Pactum verklaart dat er bij plaatsing binnen het netwerk van pleegkinderen bijna nooit screening plaatsvindt.

In 95 procent van de gevallen gaat het om een acute plaatsing van kinderen bij een aspirant pleeggezin dat nog niet gescreend is, verklaart Pactum. Een screening neemt gewoonlijk dertien weken in beslag.

Duitsland

Paul van M. was sinds de herfst van vorig jaar werkzaam voor het bedrijf European Homecare. In Duitsland zou hij een verklaring van goed gedrag hebben overlegd, waaruit bleek dat hij niet was veroordeeld.

Mogelijk was hem niet gevraagd om een Nederlandse Verklaring Omtrent Gedrag te overleggen. Daaruit zou blijken dat hij in Nederland meerdere keren was veroordeeld.